Wat is spiritualiteit en spirituele ontwikkeling?

Spiritualiteit. Een zelfstandig naamwoord waaraan verschillende oordelen en betekenissen zijn gekoppeld. De één legt meteen de verbinding met zweverigheid, het kwade, demonen of geesten. De ander met religie. En weer een ander met groei, ontwikkeling en meditatie. En die laatste komt nog het meeste in de buurt van de juiste betekenis van spiritualiteit. Maar wat is de betekenis van spiritualiteit en wat houdt spirituele ontwikkeling in?

Wat houdt spiritualiteit in?

Spiritualiteit heeft vooral te maken met je hogere zelf. Met wie jij nu in essentie bent, zonder alle beperkende overtuigingen en gewoonten. Los van negatieve ideeën over jezelf, over anderen of de wereld. Spiritualiteit zoals ik deze opvat bestaat uit een aantal aspecten:

 1. Zuiver leven – Behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden.
 2. Zuiver geweten – Je geweten is het innerlijke stemmetje dat jou beschuldigt of juist vrijspreekt. Het is een innerlijk bewustzijn dat jou vertelt of je iets goed doet of fout. Het is ook het innerlijke stemmetje dat jou wil tegenhouden bij iets dat verkeerd is. Zorg ervoor dat je geen spijt hebt van hetgeen je gedaan hebt.
 3. Zuiver denken – Blijf niet hangen in negatieve gevoelens als jaloezie, nijd en hebzucht ; Ga na waar negatieve gevoelens bij jou vandaan komen; Blijf bij de feiten; Stop een klein bedrag in een potje voor elke negatieve gedachte die je toelaat; Denk niet zwart-wit, iets of iemand is nooit helemaal goed of helemaal slecht.
 4. Zuiver handelen – Pleeg geen handelingen die jou niet naar een hogere bewustzijn brengen. Er valt te denken aan liegen, oordelen, roddelen, stelen, drugsgebruik, seksueel misbruik. Al deze zaken werken vervuilend op je zielsbewustzijn.
 5. Zuiver spreken – Zuiver spreken betekent dat je woorden uitspreekt vanuit empathie. Dat je eerlijk bent.
  Dat je spreekt met de intentie om goed te doen. Het betekent ook dat je goed spreekt over jezelf.
 6. Zuivere connectie – Maak vanuit liefde de connectie met je hogere zelf. Alleen dan kun je deze connectie activeren om antwoorden te krijgen op je levensvragen.
 7. Zuiver zijn – Je innerlijk zuiveren van negativiteit en in harmonie leven  met anderen en de natuur.
 8. Zuivere instelling –  Het kwaad overwinnen met liefde en vertrouwen. Kom om op voor jezelf, zodat jij weerbaarder wordt tegen negatieve invloeden van buitenaf. Jij bepaalt zelf hoe je je wilt voelen.
 9. Zuivere intenties tijdens meditaties of gebeden – Ga op een positieve manier een gesprek aan met jezelf.
  Geloof jij in een creatiekracht of eventueel spirituele begeleiders (in het Winti geloof worden deze jeje’s genoemd)? Dan kun je tijdens positieve affirmaties of gebeden steun vragen aan de creatiekracht of je spirituele begeleiders.
  Het stimuleert jouw potentie en weerbaarheid tegen ziekte en tegenslagen

Wat houdt spirituele ontwikkeling in ?
Spirituele ontwikkeling omvat dit totale proces. Er valt te denken aan de kleine dingen zoals: mediteren, je dromen uitspreken en visualiseren. Of een coach of therapeut raadplegen om aan jezelf te werken. Je zal steeds meer het complete plaatje gaan inzien, naarmate je verder ontwikkeld. Dan zal het je opvallen dat gebeurtenissen je niet ‘overkomen’ of worden ‘aangedaan’, maar dat ze nodig waren om je bij iets beters te brengen. Of om je een belangrijke levensles te leren. Je gaat zelf verantwoordelijkheid nemen over je gedachten en leven. Je leert  in overgave leven en vertrouwen te hebben in je eigen levensproces.

Voordelen van spirituele ontwikkeling
Je ziet ook vaak wanneer mensen spiritueel ontwikkelen, dat ze zuiniger omgaan met het milieu. Denk aan het consumeren van minder/ geen dierlijke producten (vegetarisch of veganistisch dieet), zo veel mogelijk biologisch eten. Zo zijn er ook mensen die minimalistisch gaan leven of een eigen onderneming starten. Deze mensen voelen zich vaak ook meer geroepen om zich dienstbaar naar anderen op te stellen, gaan bijvoorbeeld als  hulpverlener of werken graag met dieren.

Persoonlijke ervaringen met spirituele ontwikkeling
Spirituele ontwikkeling heb ik ervaren als een mooi proces. Echter heb ik dit proces niet altijd even leuk ervaren. De confrontatie om eerlijk naar jezelf te kijken en je shit op te lossen kan allerlei emoties teweegbrengen (boosheid, verdriet, angst). Pfff…Ik voelde mij gebroken.
Maar het is de moeite waard.

Een aantal voordelen die ik persoonlijk heb ervaren:

 • Ik kan veel beter omgaan met teleurstellingen
 • Elke dag geniet ik van de kleine dingen in het leven
 • Loslaten gaat steeds makkelijker, ik laat me vrijwel niet meer beïnvloeden door anderen
 • Ik weet precies waar mijn grens ligt en kan die zonder schuldgevoelens aangeven
 • Ik ben bewust van mijn krachten en zet deze steeds meer in
 • Veel meer vertrouwen in mezelf en vertrouwen in dat het allemaal komt zoals het komt
 • Denken in kansen, in wat goed gaat en hoe ik van elke gebeurtenis kan groeien en leren
 • Het leven is licht en vreugdevol in plaats van moeizaam of zwaar

Ik ben nog steeds niet uitgeleerd. Elke dag ben ik mezelf aan het ontwikkelen op spiritueel niveau. En daar ben ik dankbaar voor.

Maar waar kun jij starten?

Waar je ‘kunt’ starten is moeilijk te zeggen. Het begint altijd met de verbinding met je hogere zelf. Bewustwording dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Dan kan de verandering pas starten. De één begint met intenties uitspreken, de ander met coaching, weer een ander gaat op reis om ‘zichzelf te ontdekken’. Simpelweg de beslissing nemen om je spiritueel te ontwikkelen kan al genoeg zijn om het proces in gang te zetten. Doe vooral wat goed voelt.

Een leuke tip is bijvoorbeeld de geleide Afrikaanse meditatie van The African Spirit: https://anchor.fm/TheAfricanSpirit/episodes/Afrikaanse-meditatie-egpfcj

En de basistechnieken van terug naar jezelf van The African Spirit: https://anchor.fm/TheAfricanSpirit/episodes/Basistechnieken-terug-naar-jezelf-egm1u0

Daarnaast zou je eens kunnen kijken in dit boek: https://www.blakaonline.nl/product/wintiboek/. Maar bovenal, neem het niet te serieus, ga zelf op onderzoek uit en heb vooral plezier. Want spirituele ontwikkeling is vooral leuk!

Ik leer Afro – Nederlanders de basis van Afrikaanse spiritualiteit, hoe je het op een praktische manier kan toepassen in je leven, zodat je vreugde ervaart om volledig jezelf te ZIJN.Wil je ook de volgende stap zetten in je leven, op een manier die goed voelt voor jou? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek via mijn website theafricanspirit.nl. Leuk je te spreken!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoont