Bidden en spirituele ontwikkeling

Bidden
Het werkwoord bidden. Het woordenboek van Vandale omschrijft dit woord als “ een gebed doen tot God” en “dringend verzoeken’’. Een ander maakt de link met een innige wens uitspreken om te komen tot geloof, communicatie met creatiekracht/ de bron/ het alomvattende. En die laatste komt nog het meeste in de buurt van de juiste betekenis met als Afrikaanse spiritualiteit als baken. Maar wat is het doel van bidden ? Is bidden een vorm van spirituele ontwikkeling?

Wat houdt bidden in?
Bidden is niks meer dan jezelf de spiegel voor houden, kritisch naar jezelf kijken en inventariseren wat je graag anders wilt zien en daar voor de juiste energieën raadplegen om je op het juiste pad te brengen.
Kortom het uitspreken van je intenties, geloof en vertrouwen hebben, acties ondernemen om je intenties te realiseren. Bidden is dan ook een vorm van spirituele ontwikkeling.

Door elke dag te bidden krijg je regelmaat en rust, waardoor je zaken die je beperken beter kan herkennen en loslaten. Het gaat niet om ‘’mooie’’ woorden die je uitspreekt, het gaat om het scheppen van duidelijke eisen aan jezelf.
Wie ben ik? Wat wil ik? Wat wil ik niet meer? Wat heb ik nodig? Wat heb ik niet nodig?
Jij bent de schepper van jouw realiteit, die je draaiende kunt houden met de hulp van de creatiekracht/ bron en je spirituele begeleiders.

Doel van bidden

 • Antwoorden krijgen op je levensvragen
 • Inzichten krijgen in je purpose en de te ondernemende stappen
 • Connectie maken met de creactiekracht, ziel, voorouders en spirituele begeleiders

Voorwaarden bidden

Alvorens je wilt gaan bidden is het essentieel om onderstaande aspecten in acht te nemen:

 • Creëer een heilige ruimte waar je rust en harmonie mag ervaren. Je kunt denken aan een altaar, een aparte ruimte in huis of in de natuur. Alles wat goed voelt voor jou.
 • Je innerlijk  en lichamelijk zuiveren van negativiteit of andere ballast.
 • Benodigdheden – Je mag een kaarsje voor jezelf aansteken, een kalebas en water gebruiken tijdens het bidden.
  Doe vooral wat goed voelt voor jou.
 • Je intenties vaststellen en uitspreken – Een intentie is iets dat je je voorneemt om te doen of wat je zou willen ervaren. Intenties zijn dus meer actiegericht en vaak specifieker van aard. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil 2 cursussen per week geven’.
 • Vertrouwen
 • Vastberadenheid
 • Geloven

Voordelen van bidden

Bidden spoort je aan om het goede te doen, het bevordert je spirituele ontwikkeling , maar het gebed blijkt ook goed te zijn voor onze hersens.
In een wetenschappelijke studie ontdekte men, dat drie maanden van dagelijks trainen (door middel van bidden of mediteren) de hersenwerking versterkt en dat het ons helpt bij het scherper en duidelijker waarnemen van details, die anders gemist worden. Kortom, het bewustzijn wordt helderder en gerichter.

Een aantal voordelen die ik persoonlijk heb ervaren:

 • Ik kan veel beter omgaan met teleurstellingen
 • Mijn intenties zijn uitgekomen
 • Loslaten gaat steeds makkelijker, ik laat me vrijwel niet meer beïnvloeden door anderen
 • Ik ben bewust van mijn krachten en zet deze steeds meer in
 • Veel meer vertrouwen in mezelf en vertrouwen in dat het allemaal komt zoals het komt
 • Denken in kansen, in wat goed gaat en hoe ik van elke gebeurtenis kan groeien en leren
 • Het leven is licht en vreugdevol in plaats van moeizaam of zwaar

Hoe beginnen met bidden?

Bidden doe je vanuit je hart, je zegt wat je wilt bereiken en je vraagt om begeleiding, bescherming en kracht. Bepaal zelf op welke manier je een gebed wilt openen.

Persoonlijk maak ik tijdens het bidden gebruik van een witte kaars en een glas koudwater. Ik creëer eerst een heilige ruimte; zorg ervoor dat ik zuiver ben; Ik steek een witte kaars aan en leg vervolgens een glas koudwater er naast; Ik richt mij eerst tot de creatiekracht/ bron en daarna vraag ik om steun en kracht van moederaarde en mijn spirituele begeleiders; Ik spreek mijn intenties uit; Ik sta open voor de antwoorden door de connectie te maken met mezelf (focussen op mijn ademhaling); Gebed afsluiten met dankbetuiging aan de creatiekracht, moederaarde en spirituele begeleiders.

Een tweede methode van bidden is het gebruikmaken van een kalebas met koudwater. Schenk tijdens het bidden iedere keer een beetje water op de grond of in witte kom.
Het water in de kalebas moet opraken. Verder zijn de handelingen van de eerste methode gelijk aan de tweede methode van bidden.
Maar het komt weleens voor dat ik tijdens het bidden geen gebruik van attributen. Ik laat mij graag leiden door wat op dat moment goed voelt voor mij. Dus ga zelf op onderzoek uit en creëer je eigen manier van bidden. Succes!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoont